Politika

Sada je šansa za dogovor Kosova, kaže predsednik Srbije

Kada je NATO bombardovao Srbiju 1999. godine, Aleksandar Vučić je bio ministar informacija, koji je sprovodio pravila cenzure za predsednika države Slobodana Miloševića, koji će kasnije biti za ratne zločine.

Skoro dve decenije kasnije, sam Vučić je predsednik Srbije. Tvrdjujući da je odbacio mnoge svoje bivše nacionalističke stavove i brisao optužbe za autoritarizam, sada ga međunarodna zajednica vidi kao čoveka koji bi mogao da potpiše sporazum koji će na kraju dovesti pomirenje oko Kosova.

Bivša pokrajina Srbije je pod međunarodnim nadzorom odnedela iz Beograda nakon vazdušne kampanje NATO-a i proglasila nezavisnost 2008. godine. Srbija još uvek smatra teritorijom sopstvenom.

U intervjuu Guardianu u Beogradu ove sedmice, Vučić je rekao da vjeruje da sada postoji kratak prozor od “šest mjeseci ili godinu dana” u kojem bi bilo moguće potpisati ugovor.

“Spremni smo da razgovaramo o svakom pojedinačnom pitanju, spremni smo da uzmemo u obzir svaki predlog koji bi značio kompromisno rješenje”, rekao je on, pod uslovom da se Srbiji ponudi nešto zauzvrat.

, ali još uvijek ima pet zemalja EU koje ga ne prepoznaju, uglavnom zato što se plaše da bi moglo postaviti presedan za svoje domaće teritorijalne sporove. Ni Kina, Indija i Rusija.

Nada u Briselu je da bi se mogao pogoditi sporazum kojim bi Beograd priznao da li formalno priznaje nezavisnost Kosova i otvara put za Kosovo da preuzme mesto u UN-u i da obe zemlje započnu put ka članstvu u EU.

Vučić je igrao ove nade, ali zauzvrat želi paket koristi za Srbiju. On je već uključen u redovan dijalog pod nadzorom EU u Briselu sa kosovskim predsjednikom Hashim Thacijem, koji pokušava da primjenjuje odredbe an. Thaci je prošle sedmice rekao Guardianu da očekuje postizanje sveobuhvatnog sporazuma ove godine.

Vučić je proteklih meseci proveo angažovan u vihoru sastanaka sa zapadnim liderima, pokušavajući da ih ubedi da bi trebali ponuditi kompromisno rješenje koje donosi konkretne prednosti za Srbiju, a ne samo da se slaže s činjenicama na terenu.

Da je Vučić mogao biti taj koji je potpisao sporazum je izuzetan, s obzirom da je 1990-ih bio deo Radikalne stranke koja je tražila Veliku Srbiju i podržala srpske političke i vojne formacije koje se bore u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Međutim, Vučić je čovek protivrečnosti. On dominira političkom scenom u zemlji, pretvorivši predsedništvo iz uobičajene ceremonijalne uloge u centar moći nakon što se prošle godine preselio iz sjedišta premijera. Međutim, za razliku od drugih dominantnih lidera, nema divljeg gestikulacije ili pramenovanja. Njegov glas retko izlazi iznad mumblea, a on koristi šaputane emocionalne pozive, portretujući sebe kao neutrudnog mučenika za srpsku stvar.

“Ja sam stisnut svakodnevno”, rekao je. “Pretežno je Kosovo da vam kaže istinu. Sve ostalo je kikiriki. Do sada sam investirao najmanje 400 dana u poslednje četiri godine od kada sam postao premijer, samo na Kosovu. Potrebna je vaša energija, a ljudi to ne vide, ne razumeju ga. ”

Nakon sastanka sa Angelom Merkel u Berlinu ovog meseca, rekao je da nije mogao spavati pre noći i nije bio u mogućnosti da jede tokom sastanka jer je bio toliko nervozan zbog sudbine Srbije.

Vučićevi kritičari kažu da je to sve deo pažljivo izgrađenog imidža nesebičnog borca za Srbiju koja maskira sirovu diskusiju da učvrsti moć.

“Ovo je neka vrsta novog stila u svetskoj politici, stvarajući imidž javnosti kao” najbolja “osoba u Srbiji”, rekao je Boban Stojanović, na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. “Ali zapravo imamo korupciju, malo slobodnih medija i na putu ka jednopartijskom sistemu.”

EU i druge institucije su takođe kritikovale Vučića zbog medijske represije, optužbe koje je otišao, rekavši da je atmosfera medija partizanska sa obe strane i da se žale na “kampanju 24/7 protiv mene” od nezavisnih medija.

Ipak, evropski lideri mogu biti voljni da odobriju Vučiću kredit, i zbog toga što se on smatra sposobnim da pruži kompromisni paket na Kosovu, što bi slabiji lider ne mogao prodati srpskom javnom mnjenju i zbog želja da se suprotstavi ruskom uticaju Region.

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, koji je u sredu bio u Beogradu da se sastaje sa Vučićem, rekao je nakon razgovora da je srpskog predsednika smatrao srodnim dušom i da je Vučić “živi dokaz da možete biti istovremeno jak patriot i razumni pragmatičar “.

U vrijeme kada su odnosi između Rusije i Zapada na niskom tačku, Vučić možda više nego bilo koji drugi svetski lider ide uskoro između dva, insistirajući na tome da je evropska integracija glavni prioritet za Srbiju uz održavanje veoma bliskih veza sa svojim tradicionalnim saveznikom u Moskvi.

U znak da i dalje obavlja pažljivo balansiranje između prošlosti i sadašnjosti, on je odbio da kaže da li će se nacionalističkom Vojislavu Šešelju, svom bivšem političkom mentoru, nazvati ratnim zločincem, nakon što je ovaj sud u Hagu ovog mjeseca poništio oslobađajuću presudu za podsticanje zločina tokom devedesetih.

Ali rekao je da je žao zbog mnogih njegovih ranijih nacionalističkih ispadanja.

“Da li poznajete nekoga u celom svetu koji nije grešnik? Do sada nisam upoznao tog tipa. Razlika je u tome što to priznam i potpuno sam iskren sa našim ljudima. ”

Vučić je i dalje svega 48 godina, a mnogi kažu da bi sa svojim apetitom za moć i osećaj istorijske misije mogao da planira da ostanu okolo na dugačkom putu, možda gledajući deceniju dugo vladavinu moći u kalupu Mila Đukanovića u susednom Crna Gora.

“Mogu garantovati da se to neće desiti”, rekao je Vučić, koji se kratko smejao pre nego što se vratio na svoj karakterističan šaput. Rekao je da će “verovatno ne” ponovo predsedavati 2022. godine: “Nemam takvu energiju.”

Be the First to comment.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *